tisdag 29 juli 2014

29 juli – Global Tiger Day Världens tigerantal är fortfarande okänt


Idag är det Global Tiger Day
Och jag lånar följande text från WWF:


Idag är tjuvjakt är det största hotet mot vilda tigrar. Tillsammans med elfenben och noshörningshorn är tigerdelar högt efterfrågat i hela Asien. Statistik från TRAFFIC, som övervakar handeln med vilda djur och växter, visar att minst 1 590 tigrar beslagtogs mellan januari 2000 och april 2014. Det motsvarar i genomsnitt två tigrar per vecka, men den verkliga nivån på tjuvjakt är sannolikt betydligt högre. Man fruktar att länder som inte genomför nationella tigerinventeringar kan förlora sina tigrar till tjuvskyttar utan att inse vad som händer. Detta kan redan vara fallet för vissa länder.

2010 uppskattades antalet vilda tigrar vara så få som 3 200. Det var då under tigertoppmötet i St. Petersburg som de 13 tigerländerna åtog sig Tx2 målet för att fördubbla antalet vilda tigrar till 2022, dvs till nästa gång det är tigerns år i den kinesiska kalendern. Under 2016 ska tigerländerna ha genomfört nationella tigerinventeirngar för att kunna ge nya korrekta uppdaterade siffror för att se om Tx2 kan uppnås.

För närvarande är antalet vilda tigrar kända för Indien, Nepal och Ryssland, som regelbundet genomför nationella inventeringar. Antalet tigrar kommer snart även vara känt för Bhutan, Bangladesh och Kina, som är i färd med att genomföra sina inventeringar. Men i Malaysia, Indonesien, Thailand, Burma, Laos, Kambodja och Vietnam är tigerantalet fortfarande okänt. WWF uppmanar dessa länder att genomföra sina inventeringar snarast. Nationella inventeringar tar 6-12 månader att planera och minst ett år att slutföra, så dessa undersökningar måste börja nu om det ska finnas en uppdaterad global tiger siffra 2016, som är halvvägs till Tx2 2022.

Den globala tigerdagen skapades vid toppmötet för tigrar i november 2010 i S:t Petersburg, Ryssland och firas årligen den 29 juli för att öka medvetenheten om och stödet för bevarande av vilda tigrar. De 13 tigerländerna är: Bangladesh, Bhutan, Kina, Kambodja, Indien, Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar, Nepal, Ryssland, Thailand och Vietnam.

Bli Tigerfadder du också!
Klicka här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar